Maceraty kosmetyczne

Maceraty kosmetyczne są to substancje otrzymywane po zalaniu ziół lub kwiatów olejem bazowym (słonecznikowym, z oliwek, lub z soi). Proces konserwacji tego preparatu trwa kilka tygodni – przez ten czas trzyma się mieszaninę w szklanym naczyniu, następnie wystawia na działanie światła na kilka dni i co jakiś czas miesza. W końcowym etapie procesu odfiltrowuje się materiał. Maceracja to proces znany od wieków. Już w starożytności uzyskiwano w ten sposób oleje zapachowe (z ziół, przypraw, kwiatów czy żywic) – składniki perfum, kremów i innych „kosmetyków”.

Maceraty : zastosowanie.


W ubiegłym stuleciu proces maceracji został wzbogacony o nowe technologie. Współcześnie maceraty roślinne są wykorzystywane nie tylko w kosmetyce, ale również w farmakologii. Warto nadmienić, iż maceraty dodaje się do produktów kosmetycznych w końcowym etapie procesu. By przedłużyć ich trwałość stosowane są konserwanty, z reguły jednak maceratów nie rozcieńcza się. Maceraty to preparaty naturalne, są więc dobrze wchłanianie – zarówno przez skórę, jak i włosy (do których pielęgnacji najlepiej się nadają).

Maceraty stosowane w kosmetyce.

Najczęściej stosowanymi w kosmetyce maceratami są: marchwiowy ( bogaty w karoteny, tokoferole, o działaniu nawilżającym oraz przeciwzmarszczkowym, silnie regenerujący komórki skóry, chroniący przed działaniem promieniowania UV i przed wolnymi rodnikami); nagietkowy (zalecany zwłaszcza dla skóry podrażnionej, pękającej, przyspieszający regenerację, bakteriobójczy, przeciwzapalny, ale także zmiękczający i nawilżający); kasztanowy ( wzmacniający naczynia krwionośne, przywracający im elastyczność, o działaniu przeciwzapalnym, ściągającym, przeciwobrzękowym oraz przyspieszającym procesy gojenia się).

TAGI: Maceraty, zioła, przyprawy, kwiaty, żywice, kosmetyka, farmakologia, konserwanty.