Hydrolaty

Hydrolaty (nazywane wodami kwiatowymi) stanowią produkt uboczny procesu pozyskiwania olejków eterycznych z całych roślin lub ich części. Podczas trwania destylacji para wodna porywa drobiny olejku eterycznego, który jest następnie oddzielany od wody. Ta woda – zawierająca rozpuszczone w niej części rośliny – to właśnie hydrolat.

Zastosowanie.

Hydrolaty doceniono dopiero niedawno – mają bowiem postać czystego płynu, odczyn zbliżony do naturalnego pH skóry, oraz subtelny aromat – stanowią łagodną i rozcieńczoną formę czystej esencji materiału roślinnego. Substancje te można stosować bezpośrednio na skórę – na przykład w formie mgiełki odświeżającej czy toniku. Hydrolaty mogą również urozmaicać skład kosmetyków. Wadą hydrolatów jest to, że nie posiadają silnych właściwości antybakteryjnych. Przez to aby nie uległy zepsuciu konieczne jest ich odpowiednie przechowywanie lub zakonserwowanie (np. alkoholem lub syntetycznym konserwantem). W sklepach z półproduktami możemy znaleźć m.in.:

Hydrolaty stosowane w kosmetyce.

hydrolat lawendowy – o działaniu łagodzącym, antyoksydacyjnym, regenerującym i gojącym, mogący być stosowanym zarówno na skórę (by łagodzić podrażnienia, również po depilacji czy opalaniu), jak i na włosy (w celu wzmocnienia włosów, powstrzymania ich wypadania, stymulacji wzrostu włosa).

hydrolat z drzewa oliwkowego – bogaty w antyoksydanty, chroniący skórę przed promieniowaniem UV, odkażający, działający przeciwzapalnie i oczyszczająco; hydrolat z czarnej porzeczki – o działaniu dezynfekującym i zwalczającym wolne rodniki a także poprawiającym koloryt skóry;

hydrolat z kwiatu lipy – wspomagający gojenie wyprysków, skaleczeń, podrażnień, zmniejszający obrzęki skóry,

hydrolat oczarowy – antyoksydacyjny, przeciwzapalny, antybakteryjny, ale także przeciwzmarszczkowy i zmniejszajacy zaczerwienienie;

TAGI: Hydrolaty, wody kwiatowe,promieniowanie UV, czarna porzeczka, lipa, obrzęki skóry, wypadanie włosów.