Maseczka z marchwi,

Marchew jest rośliną o wielu zastosowaniach. Ma wiele zdrowotnych właściwości, a dzięki zawartości licznych witamin i minerałów korzystnych dla urody, jest również ceniona w kosmetyce. Beta karoten – czyli główny składnik marchwi fantastycznie wpływa na stan i koloryt skóry. Jest stosowany również przez producentów kosmetyków – np. w preparatach przyspieszających opalanie. Wyciąg z marchwi to również popularny komponent kremów do twarzy, również tych przeciwzmarszczkowych.

Maseczka z marchwi.

W domowym zaciszu również można odkryć pielęgnacyjne właściwości marchwi. W tym celu szczególnie zaleca się wykonanie jednego z najprostszych kosmetyków – maseczki z marchwi. Do jej sporządzenia potrzebujemy utartego korzenia marchwi. W zależności od tego, czy mamy skórę tłustą czy suchą, dodać możemy nieco startego jabłka lub 2 łyżki oliwy z oliwek. Dwa komponenty mieszamy i nakładamy na skórę twarzy na około 20 minut. Chcąc zapewnić skórze głębokie odżywienie do utartej marchewki zaleca się dodanie nie tylko oliwy, ale i żółtka z jaja. Za każdym razem istotne jest jednak dokładne zmycie mieszanki.

Maseczki marchewkowe.

Marchewkowe maseczki mają nie tylko właściwości nawilżające czy odżywiające. Sprawdzą się również przy konieczności oczyszczenia cery, usuwaniu przebarwień a także przy pierwszych oznakach starzenia (warzywo to zawiera bowiem antyoksydanty hamujące rozwój wolnych rodników). Niskim kosztem można więc poddać się kuracji odmładzającej (lub tonującej, matującej, odżywiającej). Jedynym mankamentem zdaje się być konsystencja preparatu. Jeśli chcemy, by była gęstsza, można dodać nieco mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (tak, by maska nie zsuwała się nam z twarzy).

TAGI: Zdrowotne właściwości marchwi, pielęgnacja w zaciszu domowym, głębokie odżywianie skóry, antyoksydanty.