Konserwanty naturalne

Konserwanty są ważnym składnikiem nie tylko produktów żywnościowych. Każdy kosmetyk, którego termin przydatności do spożycia ma być dłuższy musi zawierać środki konserwujące. Inną sprawą jest to, jakiego są owe składniki pochodzenia.

Konserwanty w kosmetykach.
Konserwanty w kosmetykach mają za zadanie chronić preparat przed grzybami, bakteriami oraz przedwczesną fermentacją (co dotyczy zwłaszcza kremów, balsamów oraz ogólnie preparatów płynnych lub półpłynnych). Nawet samodzielnie robiąc w domu krem z półproduktów powinniśmy dodać do niego środek konserwujący (no, chyba że planujemy nasz kosmetyk zużyć w przeciągu kilku – kilkunastu dni).

Wymagania dla konserwantów.

Konserwant dodany do kosmetyku produkowanego na skalę masową również musi spełniać szereg wymogów : być aktywnym w odpowiednio niskim stężeniu, być rozpuszczalnym w wodzie. Nie może być toksyczny, drażniący czy uczulający. Konserwanty syntetyczne mogą być czynnikiem uczulającym dla osób o wyjątkowo wrażliwej skórze. Jednakże w ostatnich latach można zaopatrzyć się również w kosmetyki z niewielką zawartością tych środków, lub takie, które zawierają konserwanty pochodzenia naturalnego. Często rolę tę pełni Alcohol Denat (jeśli stanowi on 15 % składu kosmetyku). Tutaj również mogą się jednak pojawiać podrażnienia. Najbezpieczniejsze są takie składniki konserwujące jak roślinne olejki. Działają one przeciwbakteryjnie a dodatkowo spełniają funkcję pielęgnacyjną. Zaliczyć można do nich m.in. : olejek tymiankowy, lawendowy, cynamonowy, goździkowy, drzewa herbacianego, passiflory, czy oczaru wirginijskiego. Przed sięgnięciem po kosmetyki konserwowane naturalnie należy upewnić się, że nie jesteśmy na żaden z tych składników uczuleni (co wbrew pozorom wcale nie zdarza się tak rzadko).

TAGI: Konserwanty, olejki roślinne, Alcohol Denat, Konserwanty syntetyczne, naturalne, kosmetyki.