Błoto kosmetyczne

Błoto kosmetyczne jest kosmetykiem prawdziwie wszechstronnym. Znajduje zastosowanie tak w pielęgnacji cery, jak i jako środek wspomagający odchudzanie. Błoto kosmetyczne to tak naprawdę silne zmineralizowany muł (szczególnie popularny jest ten pozyskiwany z Morza Martwego). Błoto ma zarówno pielęgnacyjne jak i terapeutyczne zastosowanie.

Właściwości błota kosmetycznego.

Jego właściwości to między innymi : oczyszczanie skóry, regulacja jej nawilżenia, przywracanie równowagi mineralnej, pobudzanie krążenia krwi, przyspieszanie przemiany materii w komórkach, Błoto pomaga radzić sobie z nadmiarem tkanki tłuszczowej, cellulitem a także rozstępami. Minerały przenikają głęboko do warstw skóry, pomagają ją oczyszczać i odżywiać a jednocześnie pobudzają proces regeneracji komórek. Zmineralizowany muł ma zastosowanie również w kosmetykach do włosów – przede wszystkim normalizując pracę gruczołów łojowych, ale także zapobiegając wypadaniu włosów. Jeśli chodzi o zastosowanie lecznicze błota kosmetycznego, to działa ono tak na ciało, jak i na umysł. Usuwa ze skóry szkodliwe substancje, dodaje jej blasku i witalności. Jednocześnie stanowi doskonały składnik w terapii trądziku, łuszczycy, egzemy, a nawet w napięciach i bólach mięśni. Ponad to błoto zapobiega wysuszeniu skóry, przeciwdziała zaburzeniom jej funkcji.

Działanie terapeutyczne.

Terapeutyczne działanie w sferze psychologicznej natomiast to w dużej mierze efekt relaksacji, uspokojenia, rozluźnienia całego ciała. Czarne błoto kosmetyczne stanowi bardzo cenny składnik ze względu na swoje właściwości. Proces jego wydobycia wymaga wiele czasu i wysiłku – tak jak tysiące jak wcześniej ,tak i dzisiaj jest ono pozyskiwane ręcznie, ostrożnie (by wraz ze zmineralizowanym mułem nie wydobyć zanieczyszczeń organicznych).

TAGI: Błoto znad morza martwego, terapeutyczne działanie, relaksacja, uspokojenie, przemiana materii, tkanka tłuszczowa, minerały.